ELLA

PRINCIPIU DE FUNCŢIONARE

Centralele ELLA funcţionează exclusiv pe curent electric.

Totodată ele se caracterizează printr-un consum redus de energie, astfel încât am reuşit să facem concurenţă centralelor pe gaz natural, lăsand mult în urmă pe cele care folosesc GPL şi cele cu rezistenţă (fir de nichelină). Spre deosebire de sistemele bazate pe gaz, la instalarea şi exploatarea centralelor noastre nu veţi mai avea costuri suplimentare cu proiecte, autorizaţii, branşamente etc. care ajung să dubleze preţul centralei.

In ce priveste siguranța, aceste centrale nu folosesc flacara, sisteme radioactive sau pulsuri electromagnetice de frecvență înaltă (inducție) care ar pune în pericol sănătatea sau viața.

Dupa cum se poate observa pe desen, spre deoasebire de centralele cu rezistente, incalzirea se produce din interiorul apei, pe tot volumul, electrozii ramanand reci.

Puterea maximă de absorbţie la modelele pentru apartament este corelată cu capacitatea standard de încărcare a reţelelor electrice de uz casnic româneşti (aproximativ cât două calorifere electrice cu ulei în cazul celei de apartament – E-150). Însă datorită performanţei deosebite, puterea ei de încălzire este echivalentă cu puterea unei centrale obişnuite cu rezistenţe de până la 9 KW. Este important de ştiut, că puterea centralei creşte lent, dar nu în trepte odată cu creşterea temperaturii apei, de la aproximativ 2 la 5 KW pentru centrala monofazată, astfel evităm şocurile de pornire caracteristice aparatelor cu rezistenţe.

Agentul termic reprezintă apa distilata sau de ploaie. Nu se admite folosirea antigelului sau apei din puturi cu o salinitate, sau duritate sporita.
– Temperatura de lucru: până la 70 grade Celsius. (Recomandată – 55 grade Celsius).
– Presiune de lucru: 0 ..  1,5 bari.

Intrebare: 

?

Intrebare: Cum poate fi eficienta centralelor ELLA superioara cu cca 30% celor cu rezistente, daca randamentul centraleor cu rezistente atinge 99%. Vreti sa spuneti, ca el este supraunitar?

In ce priveste randamentul pretins de 99% al centraleor cu rezistente:

Aceasta întrebare au auzit-o de mai multe ori de la oameni, care au pregătire tehnica, dar, care din păcate nu folosesc aceste cunoștințe, crezand orbeste cele declarate de producatorii centralelor cu rezistente. Sa incepem cu practica care, dupa cum se stie, nu poate fi combatuta, ci doar explicata. Toata lumea cunoaste reclama Calgon-ului, unde din cauza depunerilor rezistenta mașinii de spalat se arde repede. De ce se intampla aceasta? Pentru ca stratul depus impiedica transmiterea caldurii de la rezistenta in apa. In consecinta temperatura rezistentei creste provocand scaderea perioadei de viata a ei. Acelasi lucru il observam daca lasam ceainicul electric fara apa: – cresterea necontrolata a temperaturii pana la aredere. Adica, rezistenta functioneaza absorbind acelasi curent, dar incalzirea apei se produce mai lent, (fenomen observat si la boilerele electrice) datorita acelor depuneri. In limbaj tehnic aceasta se numeste scaderea randamentului.

 

Intrebare: 

?

Intrebare:  Unde se duce o parte din caldura din rezistenta cu depuneri, daca ea este imersata in apa si consuma la fel?

Raspuns:  Spre interiorul rezistentei, pentru cresterea temperaturii firului peste cea normala (cca 450 grade C).  Daca are cineva alta explicatie – asteptam cu nerabdare replica..

 

Acum, sa revenim la randamentul pretins de cca 99% al centralelor cu rezistente. În cele ce urmează, vom enumera niște factori, ignorati dar care au un impact semnificativ.

Daca depunerea pe exteriorul rezistentei reduce randamentul, apoi sa nu uitam de stratul de nisip izolator din interiorul rezistentei si camasa din alama intre apa si firul de nichelina, care la fel sunt factori de reducere a randamentului, impiedicand transmiterea caldurii in apa. Apropos, chiar producatorii recunosc ca in timp randamentul rezistentelor scade.  Aici mai apare un fenomen ignorat de catre specialisti: - bariera de vapori de apa, care se formeaza pe suprafata rezistentei, care apare datorita temperaturii inalte a rezistentei si prin consecinta – a fierberii apei. Daca imersam o rezistenta in apa, acest fenomen este vizibil.  Deci, am mai depistat o bariera pentru caldura produsa de rezistenta. Inca una, pe langa cele enumerate, care explica diferenta de randament intre incalzirea cu ionizare, cand APA REPREZINTA REZISTENTA incalzindu-se din interior fără bariere, fără depuneri si rezistenta clasica. Multiple teste au aratat ca centralele ELLA au un randament superior cu min.25% fata de cele clasice. Este exclus sa afirmam, ca randamentul lor este de 124%, deoarece ar contrazice legea fizicii.   În consecinta, randamentul real al centralelor cu rezistenta nu depășesc 73%.

Fig.1. Distribuirea caldurii produse in centralele ELLA (stanga) si cele clasice (dreapta).

 

TOP