ELLA

PRINCIPIU DE FUNCȚIONARE

Centralele ELLA funcţionează exclusiv pe curent electric.

Totodată ele se caracterizează printr-un consum redus de energie, astfel încât am reuşit să facem concurenţă centralelor pe gaz natural, lăsând mult în urmă pe cele care folosesc GPL şi cele cu rezistenţă (fir de nichelină). Spre deosebire de sistemele bazate pe gaz, la instalarea şi exploatarea centralelor noastre nu veţi mai avea costuri suplimentare cu proiecte, autorizaţii, branşamente etc., care ajung să dubleze preţul centralei.

În ce privește siguranța, aceste centrale nu folosesc flacără, sisteme radioactive sau pulsuri electromagnetice de frecvență înaltă (inducție) care ar pune în pericol sănătatea sau viața.

După cum se poate observa pe desen, spre deoasebire de centralele cu rezistențe, încălzirea se produce din interiorul apei, pe tot volumul, electrozii ramânând reci.

Puterea maximă de absorbţie la modelele pentru apartament este corelată cu capacitatea standard de încărcare a reţelelor electrice de uz casnic româneşti (aproximativ cât două calorifere electrice cu ulei în cazul celei de apartament – E150). Însă datorită performanţei deosebite, puterea ei de încălzire este echivalentă cu puterea unei centrale obişnuite cu rezistenţe de până la 9 kW. Este important de ştiut că puterea centralei creşte lent, dar nu în trepte odată cu creşterea temperaturii apei, de la aproximativ 2 la 5 kW pentru centrala monofazată, astfel evitându-se şocurile de pornire caracteristice aparatelor cu rezistenţe.

Agentul termic reprezintă apa distilată sau de ploaie. Nu se admite folosirea antigelului sau apei din puțuri cu o salinitate sau duritate sporite.
– Temperatura de lucru: până la 70°C (Recomandată: 55°C)
– Presiune de lucru: 0 - 1,5 bari

Întrebare: 

?

Întrebare: Cum poate fi eficiența centralelor ELLA superioară cu cca. 30% celor cu rezistențe dacă randamentul centraleor cu rezistențe atinge 99%? Vreți să spuneți că el este supraunitar?

În ceea ce privește randamentul pretins de 99% al centraleor cu rezistențe:

Această întrebare am auzit-o de mai multe ori de la oameni care au pregătire tehnică, dar care din păcate nu folosesc aceste cunoștințe, crezând orbește cele declarate de producătorii centralelor cu rezistențe. Să începem cu practica care, după cum se știe, nu poate fi combatută, ci doar explicată. Toată lumea cunoaște reclama Calgonului, unde din cauza depunerilor, rezistența mașinii de spălat se arde repede. De ce se întamplă acest lucru? Pentru că stratul depus împiedică transmiterea căldurii de la rezistență în apă. În consecință, temperatura rezistenței crește, provocând scăderea perioadei de viață a ei. Același lucru îl observăm dacă lăsăm ceainicul electric fără apă - creșterea necontrolată a temperaturii până la aredere. Adică, rezistența funcționează absorbind același curent, dar încălzirea apei se produce mai lent (fenomen observat și la boilerele electrice) datorită acelor depuneri. În limbaj tehnic aceasta se numește scăderea randamentului.

 

Întrebare: 

?

Întrebare:  Unde se duce o parte din căldura din rezistența cu depuneri, daca ea este imersată în apa și consumă la fel?

Răspuns:  Spre interiorul rezistenței, pentru creșterea temperaturii firului peste cea normală (cca. 450°C). Suntem deschiși la alte explicații.

 

Revenind la randamentul pretins de cca. 99% al centralelor cu rezistențe, în cele ce urmează vom enumera niște factori ignorați, dar care au un impact semnificativ.

Dacă depunerea pe exteriorul rezistenței reduce randamentul, să nu uitam de stratul de nisip izolator din interiorul rezistenței și cămașa din alamă dintre apă și firul de nichelină, care sunt de asemenea factori de reducere a randamentului, împiedicând transmiterea căldurii în apă. Apropo, chiar producătorii recunosc că în timp, randamentul rezistențelor scade.  Aici mai apare un fenomen ignorat de către specialiști, bariera de vapori de apă, care se formează pe suprafața rezistenței, care apare datorită temperaturii înalte a rezistenței și în consecință, a fierberii apei. Dacă imersăm o rezistență în apă, acest fenomen este vizibil. Prin urmare, aceasta reprezintă o altă barieră pentru căldura produsă de rezistență. Încă una, pe lângă cele enumerate, care explică diferența de randament între încălzirea cu ionizare, când APA REPREZINTĂ REZISTENȚĂ încălzindu-se din interior fără bariere, fără depuneri și rezistență clasică. Multiple teste au arătat că centralele ELLA au un randament superior cu min. 25% față de cele clasice. Este exclus să afirmăm că randamentul lor este de 124%, deoarece ar contrazice legea fizicii. În consecință, randamentul real al centralelor cu rezistență nu depășește 73%.

Fig.1. Distribuirea căldurii produse în centralele ELLA (stânga) și cele clasice (dreapta).

 

TOP