SFATURI UTILE

.

Consum

Pentru a evita un consum mare de curent.

Principalele motive a consumului sporit sunt:

1.Izolatie precara casa.

2.Sistem de incalzire ineficient. De fapt, sistemul de incalzie reprezinta un intermediar intre centrala si ambient, destinat aducerii cu pierderi minimale si distributiei eficiente a caldurii generate de centrala. Cum functioneaza:  Apa din retur de ex. 30⁰ C , este incalzita de centrala cu cca.8⁰ C si trimisa in circuit cu 38⁰, unde cedeaza partial caldura in ambient sau in alte directii  (ex.6⁰) intorcandu-se in retur cu 32⁰. Ciclul reincepe cu 40⁰, deoarece centrala adaoga 8⁰ .

In cazul unei izolatii precare, sau a unui circuit ineficient, apa calda va pierde mai multa caldura intorcandu-se in retur aproape la fel de rece, adica 30-31⁰, forțînd centrala sa reia procesul de la capat, (temperatura apei se ridica lent)  acesta insemnand o perioada de timp mai lunga de fucntionare a centralei si in consecinta un consum mai mare de curent.  Care circuite sunt ineficiente? Evident, cele mai lungi, adica in primul rand cele cu distribuitoare, unde lungimea sumara a tevilor ajunge si pana la 1km.. Evident, ca la o asa distanta apa va pierde mult din caldura initiala. La fel se va pierde caldura daca tevile vin in contact direct sau indirect (prin tub izolant subtire – sub 10mm) cu betonul sai peretele.

Din cele expuse logic reese că optimizarea consumului vine odata cu scurtarea circuitului si izolatia. Adica, renunțarea la sisteme de încalzire cu distribuitoare la calorifere (distribuitoarele sunt destinate exclusiv incalzirii in pardoseala) Cel mai scurt traseu posibil fiind cel interior, adica prin plasarea caloriferelor vis-a-vis de geam, nu sub geam, astfel scurtam la maximum traseul. Din aceasta rezulta mai multe avantaje:

-marirea vitezei de incalzire;

-scaderea pretului cu materiale si montaj;

-se evita pierderile de caldura prin lumina geamului;

-pompa de recirculare merge mai usor deservind un circuit mai scurt;

-practic nu se mai vad țevile prin casa;

-scaderea facturii la curent cu pana la 40-50%.

Pentru un consum minim lunar, ideal ar fi sa urmati urmatoarele sfaturi:

-Folositi calorifere din tabla de otel;

-Folositi tevi amplasate aparent;

-Amplasati caloriferele vis-a-vis de geam, pe perete interior, oriunde se poate, deoarece pozitia "sub geam" genereaza pierderi. Apropos: Termopanele fabricate calitativ nu au voie sa transpire chiar si fara un calorifer sub ele (ex.- incalzirea in pardoseala).

-In cazul incalzirii in pardoseala stratul de beton peste tevi sa nu depaseasca 3cm, iar tevile trebuie amplasate in urmatorul mod: de la perete exterior 10cm-15cm-si in continuare 20-25cm. Tevile se plaseaza pe o folie reflectrorizanta asternuta pe un strat izolator din polistiren extrudat de min.5cm.

-Este exclus ca centrala sa fie amplasata in afara casei, intr-o anexa neizolata bine. Este exclus, ca in acea anexa sa fie amplasat un calorifer. Centrala este destul de mica si silentioasa pentru a se integra oriunde in casa.

Orice centrala, indiferent de tip, principiu sau sursa de energie are sarcina de a genera apa calda si a o trimite in instalatie.  Unele centrale fac acest lucru cu un randament mai mic, altele cu un randament mai mare, adica, produc aceeasi cantitate de caldura cu un consum mai mic, dupa cum se poate vedea din puterea instalata a centralelor noastre, care pentru acelasi apartamant de 70m.p. are nevoie doar de 4kw in loc de 6-9kw la centralele cu rezistente.  Dupa ce a umplut casa cu caldra, termostatul de ambient o opreste. Pana cand temperatura scade cu aprox.  1grad, dupa care termostatul de ambient iar porneste centrala. Evident, ca in conditii de izolatie termica precara, sau pierderi de caldura prin ferestere / usi intredeschise, sau prost entansate caldura se va risipi repede si centrala va porni la scurt timp pentru a recupera pierderea. Evident, ca si consumul se va mari considerabil.

La aprecierea gradului de izolare a casei o atentie deosebita se va acorda tavanului.  Suprafata de contact a aerului cald ce se rudica de jos trebuie sa fie din material cald (lemn sau polistriren). Orice suprafata rece abosrbe activ caldura produsa de centrala sporind consumul.

Mituri si realitatați.

Mit: Caloriferul sub geam creaza o perdea de aer cald, impiedicand patrunderea aerului rece ce vine de la geam.

Realitate: Aer rece de la geam poate veni doar daca geamul este prost etansat.

Mit: Caloriferul impiedica formarea condensului pe geam.

Realitate: In fapt geamul de calitate nu are voie sa faca condens si aceasta problema nu trebuie sa o rezolve caloriferul prin consum suplimentar de energie. Atunci cum ramane cu condensul in cazul incalzirii su soba, semineu, reșou electric, incalzire in pardoseala, etc.?

Mit: Caloriferul amplasat sub geam asigura o convectie mai buna a aerului cald.

Realitate: Din contra – aerul cald de la caloriferul de sub geam se pierde partial prin lumina geamului prin radiatie infrarosie spre exterior, iar in cazul perdelei peste calorifer se creaza un circuit inchis calorifer-tavan-perdea-calorifer, reducand dramatic eficienta incalzirii.

Caloriferul plasat pe un perete interior asigura o convectie solida, totodata incalzind peretele interior transporta surplusul de caldura in camera vecina, nu afara.

Mit: Distribuitoarele ajuta la o echilibrare mai buna a temperaturii pe fiecare calorifer datorita circuitului separat cu robinete.

Realitate: Fiecare calorifer este dotat cu 2 robineti cu ajutorul carora se regleaza temperatura prin reglarea debitului de apa calda din circuitul principal (tur-retur) executat cu teava de un diameru mai mare, reglaj care se face o singura data la punerea in functiune. Singurul dezavantaj (pentru comercianti si instalatori) – este mult mai ieftin)).

.

CALORIFERELE

Despre CALORIFERELE DIN ALUMINIU:

Acest tip de calorifere in unele cazuri pot crea probleme utilizatorului prin formarea excesiva a gazelor, necesitand aerisirea lor frecventa.  Ctiti aici: https://www.romstal.ro/blog/care-este-cel-mai-bun-calorifer/. Explicatia fenomenului e urmatoarea: Gazele din calorifer reprezinta rezultatul unor reactii chimice din calorifer intre diferite substante ce pot fi in apa, piese de conexiune, tevi din cupru etc.

Centralele noastre functioneaza in cateva imobile unde sunt calorifere din aluminiu si tevi din PPR fara probleme deosebite, dar in altele, fiind aceasi combinatie se inregistreaza probleme.  Oricum, acest fenomen nu este benefic si din acest considerent noi nu recomandam folosirea caloriferelor din aluminiu, iar in combinatie cu tevile din cupru - categoric interzis!

TOP