SFATURI UTILE

.

Consum

Sfaturi pentru evitarea unui consum mare de curent

Principalele motive a consumului sporit sunt:

1. Izolație precară casă.

2. Sistem de încălzire ineficient. De fapt, sistemul de încălzire reprezintă un intermediar între centrală și ambient, destinat aducerii cu pierderi minime și distribuției eficiente a căldurii generate de centrală. Cum funcționează: Apa din retur (de ex. 30°C) este încălzită de centrală cu aprox. 8°C și trimisă în circuit cu 38°C, unde cedează parțial căldură în ambient sau în alte direcții (ex. 6°C), întorcându-se în retur cu 32°C. Ciclul reîncepe cu 40°C deoarece centrala adaugă 8°C.

În cazul unei izolații precare sau a unui circuit ineficient, apa caldă va pierde mai multă căldură întorcându-se în retur aproape la fel de rece, adică 30-31°C, forțând centrala să reia procesul de la capăt, (temperatura apei se ridică lent), acesta însemnând o perioadă de timp mai lungă de funcționare a centralei și în consecință un consum mai mare de curent. Care circuite sunt ineficiente? Evident, cele mai lungi, adică în primul rând cele cu distribuitoare, unde lungimea sumară a țevilor ajunge și până la 1 km. Evident, la o astfel de distanță, apa va pierde mult din căldura inițială. La fel, se va pierde căldură daca țevile vin în contact direct sau indirect (prin tub izolant subțire sub 10 mm) cu betonul sau peretele.

Urmând această logică, reiese că optimizarea consumului vine odată cu scurtarea circuitului și izolația. Adică, renunțarea la sisteme de încălzire cu distribuitoare la calorifere (distribuitoarele sunt destinate exclusiv încălzirii în pardoseală). Cel mai scurt traseu posibil este cel interior, adică prin plasarea caloriferelor vizavi de geam, nu sub geam, astfel scurtând la maximum traseul.

Din aceasta rezultă mai multe avantaje:

- Mărirea vitezei de încălzire;

- Scăderea prețului cu materiale și montaj;

- Se evită pierderile de căldură prin lumina geamului;

- Pompa de recirculare merge mai ușor deservind un circuit mai scurt;

- Practic nu se mai văd țevile prin casă;

- Scăderea facturii la curent electric cu până la 40-50%.

Pentru un consum minim lunar, ideal ar fi să urmați următoarele sfaturi:

- Folosiți calorifere din tablă de oțel;

- Folosiți țevi amplasate aparent;

- Amplasați caloriferele vizavi de geam pe perete interior, oriunde se poate, deoarece poziția „sub geam” generează pierderi. Apropo: Termopanele fabricate calitativ nu au voie să transpire chiar și fără un calorifer sub ele (ex: încălzirea în pardoseală);

- În cazul încălzirii în pardoseală, stratul de beton peste țevi să nu depășească 3 cm, iar țevile trebuie amplasate în următorul mod: de la peretele exterior 10 - 15 cm și în continuare 20 - 25 cm. Țevile se plasează pe o folie reflectorizantă așternută pe un strat izolator din polistiren extrudat de min. 5 cm;

- Este exclus ca centrala să fie amplasată în afara casei într-o anexă neizolată bine. Este exclus ca în acea anexa să fie amplasat un calorifer. Centrala este suficient de mică și silențioasă pentru a se integra oriunde în casă.

Orice centrală, indiferent de tip, principiu sau sursă de energie, are sarcina de a genera apă caldă și a o trimite în instalație. Unele centrale fac acest lucru cu un randament mai mic, altele cu un randament mai mare, adică produc aceeași cantitate de căldură cu un consum mai mic (după cum se poate vedea din puterea instalată a centralelor noastre, care pentru același apartament de 70 mp are nevoie doar de 4 kW în loc de 6-9 kW la centralele cu rezistențe). După ce a umplut casa cu căldură, termostatul de ambient o oprește până când temperatura scade cu aprox. 1°C, după care termostatul de ambient pornește din nou centrala. Evident că în condiții de izolație termică precară și pierderi de căldură prin ferestre / uși întredeschise sau prost etanșate, căldura se va risipi repede și centrala va porni la scurt timp pentru a recupera pierderea. Prin urmare, și consumul se va mări considerabil.

La aprecierea gradului de izolare a casei, o atenție deosebită se va acorda tavanului. Suprafața de contact a aerului cald care se ridică de jos trebuie să fie din material cald (lemn sau polistiren). Orice suprafață rece absoarbe activ căldura produsă de centrală, sporind astfel consumul.

Mituri și realități

Mit: Caloriferul sub geam creează o perdea de aer cald, împiedicând pătrunderea aerului rece care vine de la geam.

Realitate: Aerul rece poate veni de la geam doar dacă acesta este prost etanșat.

Mit: Caloriferul împiedică formarea condensului pe geam.

Realitate: Un geam de calitate nu are voie sa facă condens și această problemă nu trebuie să o rezolve caloriferul prin consum suplimentar de energie. Atunci cum rămâne cu condensul în cazul încălzirii cu sobă, șemineu, reșou electric, încălzire în pardoseală, etc.?

Mit: Caloriferul amplasat sub geam asigură o convecție mai bună a aerului cald.

Realitate: Din contra, aerul cald de la caloriferul de sub geam se pierde parțial prin lumina geamului prin radiație infraroșie spre exterior, iar în cazul perdelei peste calorifer se creează un circuit închis calorifer - tavan - perdea - calorifer, reducând dramatic eficiența încălzirii.

Caloriferul plasat pe un perete interior asigură o convecție solidă. Totodată, încălzind peretele interior, transportă surplusul de căldură în camera vecină, nu afară.

Mit: Distribuitoarele ajută la o echilibrare mai bună a temperaturii pe fiecare calorifer datorită circuitului separat cu robinete.

Realitate: Fiecare calorifer este dotat cu 2 robineți cu ajutorul cărora se reglează temperatura prin reglarea debitului de apa caldă din circuitul principal (tur-retur) executat cu țeava de un diametru mai mare, reglaj care se face o singură dată la punerea în funcțiune. Singurul dezavantaj (pentru comercianți și instalatori): este mult mai ieftin.

.

CALORIFERELE

Despre CALORIFERELE DIN ALUMINIU

Acest tip de calorifere poate crea în unele cazuri probleme utilizatorului prin formarea excesivă a gazelor, necesitând aerisirea lor frecventă. Puteți afla mai multe aici. Explicația fenomenului e următoarea: Gazele din calorifer reprezintă rezultatul unor reacții chimice din calorifer între diferite substanțe care pot fi în apă, piese de conexiune, țevi din cupru etc.

Centralele noastre funcționează în câteva imobile unde sunt calorifere din aluminiu și țevi din PPR fără probleme deosebite, iar în altele cu aceeași combinație se înregistrează probleme. Oricum, acest fenomen nu este benefic și din acest considerent noi nu recomandăm folosirea caloriferelor din aluminiu, iar în combinație cu țevile din cupru este categoric interzis!

TOP