DE CE ELLA?

.

DE CE ELLA ?

DE CE CENTRALELE ELLA ?

Productia noastra se adreseaza in special consumatorilor din localitatile unde nu este condus gaz natural, dar si celor, ce folosesc azi pentru incalzire gazul natural, dar care i-si doresc mai multa siguranta la aprox. acelasi consum.

Orice test comparativ arata superioritatea eficientei reactoarelor cu electrozi in comparatie cu cele cu rezistenta si alte aparate dotate tot cu rezistente, cum ar fi resouri, radiatoare cu ulei, panouri radiante. Aceasta se confirma si prin facturile la curent.

Performante.

Comparati:  Doua radiatoare electrice cu ulei au cate 2,2kw fiecare. Evident, ele pot incalzi doar 2 camere. ELLA 150 poate incalzi un apartament cu trei camere (5 calorifere) puterea ei fiind aceeasi, adica pana in 4,5 kw (20A).

Grafice comparative ale functionarii centralelor ELLA si ale celor cu rezistenţă.

1.Graficul de sus arata viteza de incalzire a apei ale celor doua tipuri de centrale de aceeasi putere. Putem observa, ca datorita lipsei piedicilor termice proprii rezistentelor (izolatii exterioare si interioare) incalzirea se produce mai repede. Adica, central ase afla in functiune un timp mai scurt pana la atingerea temperaturii dorite.

2.Pe graficul de jos putem observa ca la punerea in functiune sistemele de incalzire cu rezistente pornesc brusc cu puterea instalata maximala, pe cand sistemele cu electrozi  ELLA Systems au o curba elastica. In cazul unei centrale de 5kw pornind de la 2kw i-si mareste puterea lent, in functie de temperatura apei. Astfel, se realizeaza o economie considerabila de energie electrica, totodata scutind si reteaua electrica de suprasarcina.

Pe desen este reprezentat procesul de incalzire a apei la centralele ELLA (stanga si mai jos)  si a celor cu rezistente.

Putem observa, ca incalzirea la centralele simple se produce incepand de la suprafata rezitentei, pe cand la centralele cu ionizare incalzirea se produce din interiorul apei pe tot volumul dintre electrozi.

 

In ceea ce priveste functionarea centralelor cu electrozi ELLA, pentru ca ele sa-si manifeste din plin performantele, este foarte important sa se respecte regulile punerii in functiune, amplasarii lor si a montarii sistemului de calorifere. Am intalnit cazuri, cand sitemul a fost montat si pus in functiune fara a se citi cu atentie instructiunile, in consecinta rezultand un consum sporit, (dar oricum mai mic decat la alte sisteme de incalzire electrice). De aceea va atragem atentia asupra acestui aspect, deoarece multi instalatori neautorizati de noi monteaza centralele cu electrozi bazandu-se doar pe cunostintele si experienta lor anterioara. In principiu, si un instalator neautorizat de noi poate efectua lucrarea, cu conditia sa fie atent si receptiv la instructiuni, deoarece conceptul si regulile punerii in functiune a unei centrale cu electrozi in mare parte se deosebesc de cele clasice si deseori constituie concepte revolutionare, uneori neinţelese de catre “meseriasi”.

Scurt istoric.

Principiul incalzirii cu electrozi care sta la baza centralelor ELLA, este binecunoscut in lume si chiar la noi in tara. Astfel, centralele bazate pe acelas principiu functioneaza cu succes din anul 2002, iar in afara chiar de mai mult timp. Datorita consumului considerabil mai redus comparativ cu sistemele de incalzire cu rezistente, aceste centrale continua sa acapareze tot mai mult teren. Urmarind cu atentie evolutia lor, noi am reusit sa le modernizam prin centralele ELLA, pastrand avantajul principal – gradul de eficienta. Astfel, azi va putem propune un aparat fiabil, silentios, sigur si eficient, care mai are si avantajul dimensiunilor reduse si posibilitatii amplasarii lui in spatii ferite, fara sa deranjeze sau sa ocupe spatiu prea mult.

Siguranta.

In ce priveste siguranta si gradul de protectie, centralelor ELLA li se poate atribui cel mai inalt grad. Spre deosebire de centralele de alt tip, scurgerea accidentala a apei din elementul incalzitor nu va duce la o supraincalzire, acesta oprindu-se in mod firesc, fara ajutorul vreunui sistem, care ar putea da rateu. Controlul suprasarcinii se efectueaza de catre un limitator automat de curent. Disparitia sau ruperea accidentala a impamantarii nu va insemna pericol de electrocutare si chiar disparitia nulului va insemna automat oprirea fazei pe elementul incalzitor, tot in mod natural. Este demn de remarcat faptul, ca ELLA nu necesita presiune in sistem si apa curenta. Astfel, suntem onorati sa va anuntam, ca ELLA, este probabil cel mai bun aparat incalzitor cu curent electric din lume, fiind lipsit de neajunsuri cum ar fi radiatii magnetice (aparate cu inductie), pericole de incendiu si electrocutare, combinat cu un randament maximal.Centralele noastre au agrementele (CE), conform Art.5 din HG nr.1022/2002.

IMPORTANT:  In general, centralele cu electrozi nu suporta impamantarea in conditiile cand instalatia electrica este dotata cu o siguranta diferentiala, care in UE a devenit obligatorie. Noi am reusit sa depasim acest neajuns, astfel ca centralele noastre functioneaza fara probleme in sisteme cu siguranta diferentiala.

Majoritatea populatiei tarilor europene si in special Franta, au sisteme electrice de incalzire a locuintelor (o pondere de cca 75%). Utilizind centralele ELLA, in locul sistemelor de incalzire electrice clasice, se poate realiza o economie de peste 35%.

 

O solutie alternativa economica de incalzire.

Exista o perceptie aproape generalizata, ca incalzirea pe curent electric este scump si in consecinta trebuie pe cat posibil evitat.
Din aceasta cauza, potentialii utilizatori de sisteme de incalzire centrala din zonele lipsite de retelele de gaze naturale, amana uneori ani de zile instalarea unei centrale termice proprii, privandu-se astfel de confortul si de avantajele economice ale unui sistem de incalzire centrala.

Testele efectuate si functionarea lor ireprosabila in mii de apartamente, case, sedii, benzinarii si spatii comerciale, de cca 10 ani atesta veridicitatea afirmatiilor de mai sus. Aceasta centrala este o alternativa la sistemele orasenesti centralizate din localitatile urbane, o sursa de caldura sigura si rentabila pentru case particulare, sedii, hotele, etc.

Microcentrala ELLA Systems, o solutie moderna si simpla pentru incalzirea locuintelor, birourilor, micilor spatii comerciale si caselor de vacanta.

Desi incalzirea cu energie electrica reprezinta in tarile vestice cca. 30 – 70% din sistemele de incalzire, in tara noastra acest procent este neinsemnat, incalzirea electrica fiind asociata costurilor de exploatare foarte mari, suportabile doar de catre cei cu venituri ridicate.
Incalzirea electrica este cunoscuta la noi doar ca un sistem auxiliar de incalzire si mai puțin ca sistem de sine statator, iar echipamentele comercializate ca aerotermele si radiatoarele electrice cu ulei, sunt proiectate si construite in primul rand pentru aceasta utilizare.

Avantaje

Din aceasta cauza incercarea de a folosi aceste echipamente ajutatoare, ca un sistem de sine statator, nu a avut eficienta asteptata si a condus la costuri mari. Toate acestea au determinat crearea falsei perceptii in randurile utilizatorilor, ca sistemul incalzirii electrice este scump si ineficient.
Microcentralele electrice insa, sunt aparate proiectate si construite special pentru a fi folosite ca sistem de incalzire de sine statator, avand echiparea, puterea si automatizarea necesare functionarii autonome.
Microcentrala electrica are o serie de calitati care din multe puncte de vedere o fac superioara microcentralelor cu gaze, din care enumeram cateva:
• randament termic aproape 100%; (in cazul centraleor cu ionizare ELLA), mai eficiente cu  cca 30% decat orice alt sistem electric.
• functionare fara consumarea aerului din incapere sau din exterior, fara sa produca gaze arse (nu necesita cos de fum si nici priza de aer);
• posbilitatea amplasarii oriunde in locuinta, chiar in camera de zi sau in debara;
• functionare foarte silentioasa;
• automatizare, comenzi, protectii si reglaje simple.

Aceste calitati apar cu atat mai valoroase daca tinem seama ca randamentul microcentralei de gaze este de maxim 70%, el scazand simtitor in functie de modul de exploatare. Evacuarea gazelor arse, chiar fortata, nu poate fi realizata intotdeauna in cele mai bune conditii, existand restrictii in privinta amplasarii microcentralelor. In conformitate cu noile reglementari in domeniu, microcentralele pe gaze necesita o intretinere profesionala si sunt supuse unor verificari tehnice periodice.
Desigur este cunoscut faptul ca incalzirea cu microcentrale cu gaze este mai ieftina decat cu microcentralele electrice, dar sunt multe situatii cand montarea unei microcentrale cu gaze este dificila, prea costisitoare sau chiar imposibila, (lipsa gaze, etc).
Iata etapele obligatorii de parcurs si costurile estimative, pentru montarea unei microcentrale cu gaze la un apartament de bloc.
In situatia in care debransarea se face cu intentia inlocuirii sistemului de incalzire centralizat, cu un sistem de incalzire individual de baza de gaze naturale sau gaze lichefiate, se vor indeplini urmatoarele conditii:
a) evacuarea gazelor arse se va face printr-un cos care va depasi nivelul aticului imobilului. Aceasta prevedere a OG 73/2002 este in vigoare, dar momentan nu se aplica;
b) proprietarul apartamentului este obligat sa aiba un contract de service permanent pe toata durata functionarii instalatiei cu o firma autorizata privind intretinerea si asigurarea bunei functionari a respectivei instalatii;
c) proprietarul, impreuna cu firma de service, raspund solidar civil si/sau penal, dupa caz, pentru eventualele pagube sau pierderi omenesti in caz de explozie provocata de proasta functionare a instalatiei individuale de incalzire. (Extras din OG nr.: 73/29.08.2002).
d) microcentrala va fi supusa unei verificari tehnice periodice conform PT A1/2002, prin care se va autoriza functionarea in continuare a aparatului.

Pentru montarea propriu-zisa a microcentralei cu gaze, etapele si lucrarile necesare sunt urmatoarele:
• Cerere la DISTRIGAZ pentru separarea instalatiei de gaze si aprobarea montarii unei microcentrale cu gaze insotita de acordul asociatiei de proprietari;
• Contractarea lucrarii cu o firma autorizata care va efectua urmatoarele lucrari:
– dosar preliminar depus la DISTRIGAZ pentru avizare;
– dupa obtinerea avizului DISTRIGAZ se ataca executia lucrarii constand din:
– coloana de gaze pe casa scarii pana la apartamentul in cauza
– instalatia interioara pana la microcentrala, care se va monta in bucatarie.
– dosarul definitiv depus la DISTRIGAZ pentru receptia lucrarii;
– receptia;
– abonament cu DISTRIGAZ;
– montarea contorului de catre DISTRIGAZ;
– punerea in functiune a microcentralei de catre o firma autorizata ISCIR si autorizarea functionarii;

Durata normala a acestor demersuri si lucrari este de 3 luni, iar costul fara coloana de gaze din casa scarii: 850 – 1200 lei. Costul coloanei de gaze este cca. 30 USD/ML. Pentru firme sau persoane juridice aceste costuri se ridica la 3 – 4 mii lei, fara coloana de gaze.
Dupa cum se vede din cele de mai sus, realizarea acestor lucrari poate fi de multe ori foarte dificila, iar in cazul persoanelor juridice (firme, birouri, cabinete) foarte costisitoare.
Procedurile de montare a unei microcentrale electrice pentru spatii mici sunt mult mai simple si mai usor de parcurs, acestea fiind urmatoarele:
• Pentru centrale cu puteri de 3 – 5 Kw este necesar sa se execute un circuit separat, cu conductori de cupru de 4 mm2, prevazut cu sigurante automate de 25 A, de la panoul apartamentului pana la microcentrala.

Pe langa randamentul ridicat fata de oaricare solutie electrica de incalzire, ELLA nu supraincarca instalatiile electrice, dupa cum observati, avand o absorbtie mult mai mica la aceeasi putere de incalzire.

Microcentrala ELLA poate fi montata oriunde este convenabil (bucatarie, camere, debarale, vestibul etc).Comparand cele de mai sus este evident ca o microcentrala electrica se poate monta mai repede, mai ieftin si cu mult mai putina bataie de cap decat o microcentrala cu gaze.

Microcentrala cu gaze sau gaze lichefiate este un aparat foarte complex functionand cu un combustibil potential periculos, este un aparat a carei fabricare, instalare, exploatare si intretinere sunt foarte riguros reglementate, pentru a se preveni accidentele ale caror urmari sunt intotdeauna deosebit de grave.
Desi ele sunt proiectate si executate cu respectarea riguroasa a unor norme si prescriptii tehnice internationale si sunt dotate cu sisteme sigure si eficace de protectie a utilizatorilor, instalarea lor, exploatarea, intretinerea si revizuirea neconforme sau neglijente, pot duce la accidente grave.
Sa nu uitam ca microcentralele sunt montate in spatiile de locuit ale utilizatorilor si nu in incaperi dotate si special destinate centralelor termice si ca utilizatorii din tara noastra nu au inca experienta exploatarii unor asemenea aparate.
De aici si reticenta autoritatilor, in buna masura justificata, in privinta extinderii masive sau generalizarii incalzirii cu microcentrale cu gaze in cladirile colective de locuit, reflectata in reglementarile din ce in ce mai riguroase si restrictive din domeniu.
Toate aceste aspecte sunt mult mai simplu si mai usor de rezolvat la microcentralele electrice.
In primul rand utilizeaza energia electrica disponibila practic in toate zonele si care nu este „invaziva“ ca gazele.

In cazul unei ipotetice defectiuni a microcentralei electrice se risca doar intreruperea furnizarii caldurii si nu o explozie sau asfixierea persoanelor din interior.

Daca sub aspectul investitiei privind achizitia si montarea unei microcentrale, costurile echipamentului si ale tuturor operatiunilor conexe (avize, autorizatii, proiecte, etc.) sunt semnificative, in cazul centralelor electrice este mult mai mic, exploatarea microcentralei electrice, tip ELLA Systems este putin mai mare, sau comparabila cu cel pe gaz.

Dar si aici intevin cateva aspecte ce trebuie luate in considerare si anume:
• in cazul cand microcentrala electrica este destinata incalzirii unui apartament cu functiune birou, cabinet medical sau sediu de firma, unde programul de lucru este numai in timpul zilei si unde necesarul de apa calda menajera este neinsemnat, consumul de energie va fi diminuat deoarece in afara programului de lucru microcentrala va functiona cu putere redusa numai pentru garda de inghet (10°C). Fiind dotata cu un cronotermostat cu programare saptamanala, programul de incalzire va urmari automat programul de lucru, incalzirea functionand numai cand este necesar pe parcursul zilei si fiind redusa la minimum necesar dupa program, noaptea, in week-end si de sarbatori. In acest fel costurile se reduc considerabil.
• in cazul cand microcentrala electrica este destinata incalzirii unui apartament folosit ca locuinta, consumul de energie va fi diminuat prin utilizarea unui cronotermostat riguros programat in corelatie cu programul familiei si cu necesarul de caldura in diferite momente ale zilei.

In plus, raman toate celelalte avantaje aratate mai inainte care fac sistemul incalzirii electrice preferabil atat fata de cel prin termoficare cat si fata de cel cu microcentrala cu gaze, a carei instalare a devenit aproape prohibita in cazul locuintelor la bloc.

Aici gasiti o analiza ampla a caracteristicilor exploatarii centraleor pe curent electric. http://www.climatehnic.ro/centrale_termice/20/centrale-electrice.html Doar sa aveti in vedere, ca aceasta se refera strict la centrale cu rezistente, ori ale noastre sunt cu ionizare, adica cu cca.25% mai eficiente. Deduceti doar din puterea redusa – max.4.5kw pentru un aparatament de 3 cam. In comparatie cu 6-9kw, necesari pentru acelasi apartament in varianta cu rezistente.

TOP