Cum poate fi eficiența centralelor ELLA superioară cu cca. 30% celor cu rezistențe, dacă randamentul centralelor cu rezistențe atinge 99%? Vreți să spuneți, că el este supraunitar?

RĂSPUNSUL DETALIAT, ARGUMENTAT, ÎL PUTEȚI GĂSI LA RUBRICA "Întrebări? --- "Cum functioneaza"

Cum procedez dacă, totuși am calorifere de aluminiu? Neaparat trebuie să le schimb?

Nu, problema se rezolvă cu un schimbător de căldura și o pompă de recirculare, conectate conform schiței de mai jos:

Schimbatorul de caldură se alege după cum urmează:
ELLA 150, 200 – 22kW*
ELLA 300, 500 – 44kW*
ELLA 800 - 66kW*

* Puterile sunt aproximative

MULȚI INSTALATORI RECOMANDĂ DISTRIBUITOARE LA SISTEME DE INCĂLZIRE. CE AVEȚI IMPOTRIVA DISTRIBUITOARELOR ÎN SISTEME DE ÎNCĂLZIRE?

Sa clarificam un aspect important:  Nu ne referim la folosirea distribuitoarelor in instalatiile cu incalzire in pardoseala, unde ele sunt absolut indispensabile. Doar acolo e locul lor!
Retinerea noastra fata de distribuitoare pentru calorifere are urmatoarele motive: Analizand esenta sistemului, observam, ca in fapt, din distribuitor pleaca catre fiecare calorifer doua tevi – tur si retur, exact la fel, cum se intampla in varianta clasica, cand la tevile de tur si retur de un diametru mai mare se conecteza caloriferele cu tevi de diametru mai mic. Care e diferenta? Diferentele sunt cateva:
1. La sitemul cu distribuitoare se foloseste mai multa teava si alte materiale, deoarece in loc de max 1m de teava de conexsiune pt.un calorifer, la sistemul cu distribuitoare se consuma zeci de metri. In plus se adaoga costul distribuitoarelor si robinetilor de pe distribuitoare ce dubleaza in mod absolut inutil pe cele de pe calorifere.
2. In sitemul cu distribuitoare se foloseste mai multa apa, traseele sunt mai lungi si prin urmare consumul este mai mare.
3. Tevile ce duc spre calorifere de regula trec prin pardoseala, prin sapa de ciment si chiar daca sunt dotate cu tuburi izolante, oricum produc pierderi de caldura datorita lungimii traseelor. Cu cat e mai lung traseul, cu atat sunt mai mari pierderile.
4. In astfel de sisteme manopera este mult mai costisitoare.
In concluzie:  

  • Consumul de energie termica este mult superior sistemului clasic datorita pierderilor.
  • Costurile cu instalarea sunt mult peste cel clasic.
  • Un sistem supralaborios si complicat poate crea probleme functionarii stabile a centralei (in acest caz, de regula, se da vina pe centrala).

In rest – nicio diferenta. Fiecare calorifer in parte poate fi controlat prin robinetii de tur si retur ca si la tipul clasic. In ce priveste echilibul termodinamic, apoi acesta se obtine prin amplasarea centralei la aproximativ mijlocul instalatiei.  Spre deosebire de centralele pe gaz, care necesita o amplasare in locuri strict definite conform proiectului, centralele ELLA pot fi amplasate oriunde in casa.

ARGUMENTELE DVS PAR A FI CONVINGATOARE, DAR DE CE MULTI INSTALATORI RECOMANDA CU INSISTENTA ANUME ASTFEL DE SISTEME DE INCALZIRE?

Sa incercam a raspunde impreuna la aceasta intrebare absolut fireasca folosind logica.

1.Sistem cu distribuitoare: Sistem la care se folosesc materiale multe si scumpe, dar si manopera pe masura. Pierderi inevitabile de caldura la traseele lungi. Cine castiga si cine pierde?

2. Sistem clasic: Sistem simplu, folosind materiale mai putine si mai ieftine, chiar daca sunt de calitate superioara. Manopera – pe masura. Se evita pierderile datorita traseelor scurte. Cine castiga si cine pierde?

Daca mai avem in vedere si acel fapt, binecunoscut, ca unele magazine acorda meseriasilor comisioane substantiale – lucrurile se clarifica. Atragem atentia asupra faptului, ca noi nu urmarim vre-un interes comercial. Scopul este unul: – Economie la instalare si la exploatare.

Mentiune:  Site-ul nostru a fost supus atacurilor in repetate randuri. Acesta este pretul adevarurilor facute publice, dar care lovesc in interese financiare.

DE CE NU RECOMANDATI FOLOSIREA TEVILOR DIN CUPRU IN COMBINATIE CU  CALORIFERE DIN ALUMINIU?

La lipirea tevilor din cupru in interior ramane pasta pt.lipire, care intrand in reactie cu apa ce este supusa ionozarii o innegreste, rezultand multa mizerie, care produce gaze si instabilitate in functionare. Avem multe instalatii pe cupru, unde dupa curatare completa a tevilor si caloriferelor centralele ELLA functioneaza perfect.

In combinatie cu tevile din cupru, caloriferele din aluminiu produc multe gaze. Acest fenomen a fost observat si la utilizarea centralelor de orice fel. Sarurile dizolvate in apa  in combinatie cu aceste doua metale formeaza o pila electrica. Inonii de aluminiu migreaza catre piesele din cupru, producand caverne interioare pe teava din cupru. Totodata, drept rezultat al reactiei se degaja gaze, care trebuie periodic indepartate. In consecinta combinatia tevi de cupru – calorifere de aluminiu este inadmisibila, din cauza incompatibilitatii electrolitice a acestor metale.

CARE ESTE CONSUMUL ACESTEI CENTRALE?(CONSUM CENTRALA ELECTRICA)

Este intrebarea frecventa, dar neconcludenta, deoarece consumul oricarei centrale (electrice, pe gaze, pe lemne) este influentat de urmatorii factori:
– suprafata ce trebuie incalzita.
– izolatia termica a spatiului de incalzit fata de exterior.
– temperatura dorita in ambient.
– masura in care se respecta regulele de exploatare.
In aceleasi conditii, consumul pentru 60 de mp este diferit de cel pentru 80 mp.

IIn conditiile cand spatiul interior este bine izolat si pierderile de caldura sunt minimale, consumul mediu al centralelor ELLA este 400KW/luna pentru pana la 70mp

Daca izolatia este precara, sau se admit pierderi (geamuri dechise, conducte ce trec prin spatii neincalzite, instalatii cu distribuitoare etc.) consumul va fi normal mai mare.

Din informatiile parvenite de la clienti, la un apartament ca al Dvs (cu tavanele izolate!) factura lunara e de cca.150-300lei, in functie de gradul de izolare.

Atentie: Folosirea caloriferelor din aluminiu, in special in combinatie cu tevi din Cupru este interzisa!

La un apartament: Centrala va incalzi casa un anumit timp (ex.30min, sau mai mult, in functie de lungimea traseelor si pozitionarea lor) cu cca 5kw/ora  pana la ex.22grade si termostatul o va opri. Pauza cu consum zero va dura 1-2-3 ore, sau doar 15min, aceasta depinde de casa si instalatia de incalzire, adica pierderi de caldura. In functie de acesta se poate calcula consumul zilnic. Adica, daca centrala lucreaza 30min si sta in pauza 2ore, atunci proportia va fi de 1;4, adica din 24ore ea va functiona 6 ore x 4,5=27kw/h pe zi

In cazul unei centrale cu rezistente, care pt.consumul va fi cu min.30% mai mare, deoarece ar fi nevoie de cca 9kw pt. a face acelasi lucru. 6x9= 54kw/h pe zi.

– Pentru suprafețe mai mari consumul creste aproximativ proportional.
Daca izolatia este precara, sau se admit pierderi (geamuri dechise, conducte ce trec prin spatii neincalzite, instalatii cu distribuitoare etc.) consumul va fi normal mai mare.

Mai detaliat: Da, centralele noastre absorb mai puțină energie (Kw/oră) decât alte centrale, sau sisteme electrice de încălzire datorită principiului de funcționare, dar să nu uităm că relația strânsă între gradul de izolație termică și consumul de energie este o realitate. Ce reprezintă în sens fizic noțiunea de izolație termică și cum caracterizăm deosebirea izolației bune de cea proastă? După cum cunoaștem, nu există noțiunea de frig în sens fizic, aceasta însemnând doar lipsa căldurii. Adică, dacă încălzim un spațiu închis până la o anumită temperatură, e lesne de înțeles, că pentru aceasta a fost consumată o anumită cantitate de energie, care reperezintă produsul dintre puterea absorbită și timpul de lucru, acesta din urmă fiind în directă dependență de pierderile din trasee, cum ar fi:  Contactul țevilor cu betonul direct, sau indirect, prin izolație proastă (sub 10mm), trasee lungi (sistem calorifere cu distribuitoare).

 După ce spațiul a fost încălzit până la temperatura dorită centrala se oprește până ce temperatura aerului din încăpere scade cu un grad, după care centrala va porni iar pentru a recupera acest grad pierdut. Pierderea de căldură se produce prin scurgerea ei către exterior prin diverse căi:  Contactul cu suprafețele reci (tavan, pereți, pardoseală, suprafețe vitrate, ferestre și uși descise, sau prost etanșate).  

Putem diviza gradele de izolație în funcție de viteza de scurgere a căldurii din încăpere în 3 categorii:

I – Izolație bună - Viteza de scurgere este mai mică decât viteza de intrare a căldurii (Vs < Vi). Centrala va încălzi încăperea, dar consumul va depinde de diferența între (Vs) și (Vi).

II – Izolație proastă - Viteza de scurgere este egală cu cea de intrare a căldurii (Vs = Vi).

Cu condiția alegerii centralei adecvate, ea va încălzi încăperea, dar va trebui să funcționeze non-stop consumând pe oră echivalentul puterii ei.

III – Lipsă de izolație - Viteza de scurgere este mai mare decât cea de intrare a căldurii (Vs > Vi).

Cenrala nu va reuși să încălzească, chiar mergând non-stop.

Remarcam faptul, ca utilizarea curentului trifazic arata o economie comparativ cu cel monofazic.

AVERTISMENT: Chiar daca noi am avertizat cu lux de amanunte (vezi articolul “Consum redus”) despre consumul excesiv de energie la sistemele de incalzire cu distribuitoare, totusi, unii inca nu au constientizat acest fapt si platesc la modul direct. Pe aceasta cale dorim inca odata sa atragem atentia la aceasta problema.

CARE ESTE RANDAMENTUL CENTRALELOR ELLA FATA DE PANOURILE CU INFRAROSU?

Apropos de panouri radiante, asa-zise “cu infrarosu”, despre care se vorbeste mult in ultima vreme si forumurile abunda de intrebari fara raspunsuri clare referitor la consumul acestora: In primul rand, pentru ca sa lamurim lucrurile trebuie sa cunoastem constructia acestora. Asa dar, pe o placa termorezistenta se amplaseaza un material (rezistenta) folosit la fabricarea rezistentelor elecrtice sau altul, adica, principiul e acelasi, ca la orice rezistenta, doar ca la spatele acestui panou se amplaseaza un strat reflectorizant, care este menit sa directioneze caldura doar in fata. Acelasi efect este si la unele resouri prevazute cu un ecran refectorizant in spatele spiralei, doar ca la panourile “cu infrarosu” temperatura de lucru este mult mai joasa si ele incalzesc obiectele pe care se proiecteaza, fara a incalzi aerul.

Informativ: Razele infrarosii reprezinta portiunea de spectru invizibila, dupa culoarea rosie, prin intermediul carora se propaga caldura, astfel ca orice sursa de caldura emana raze infrarosii, inclusiv caloriferul, sau soba cu lemne, sau…  chiar un organizm viu. Deci, este ridicol sa vorbesti despre proprietatile speciale curative a acestor panouri. Din contra, conform Wikipedia, emanatiile intense de infrarosu, pot fi daunatoare.

Prin comparatie, diferenta de randament intre sistemele de incalzire cu rezistente si cele cu ionizare, este ca si intre becul cu filament si tubul cu neon.

CE COSTURI SUPLIMENTARE IMPLICA MONTAREA ACESTOR CENTRALE?

Nici unul. Spre deosebire de centralele pe gaz, care necesita proecte, aprobari si aductiuni de conducte, centralele ELLA nu necesita nico aprobare sau controale periodice obligatorii, atata timp cat nu depasesc puterea instalata, iar amplasarea lor se face conform instructiunilor din cartea tehnica.

CE NE FACEM, IN CAZ CA SE DEFECTEAZA?

Centralele ELLA au garantie si beneficiaza de service post-garantie. Piesele de schimb sunt in stoc la producator, iar o parte din ele se gasesc in comert, deoarece noi am avut grija ca sa adaptam la centrala cat mai multe piese standard pentru a facilita exploatarea ei si marindu-I viabilitatea. Avem si reprezentanti zonal.

CARE ESTE NIVELUL DE ZGOMOT PRODUS DE CENTRALA?

Centrala este practic, total silentioasa, deoarece sitemele de cuplare sunt electronice, iar pompa de recirculare practic nu produce zgomot, deaceea ELLA poate fi amplasata oriunde in casa.

AM MAI INTALNIT CENTRALE DE ACEST FEL, NUMITE CETA, GALAN SI ALTELE. SUNT CENTRALELE ELLA MAI PERFORMANTE?

Principiul de functionare a acestor tipuri de centrale este similar cu ale noastre, deci si performantele sunt la fel. In cazul centralelor CETA diferenta consta in adaptarea de catre noi a unor piese standard, care pot fi gasite in comert, pentru a nu tine clientul “legat” de noi in cazuri de forta majora. Aceasta tine de politica firmei, care urmareste cu strictete respectul fata de client.

GALAN reprezinta doar elementul incalzitor separat de sistemul de comanda, pompa si altele, fara carcasa, urmand ca sa fie montata in ansamblu pe perete.

Tot de specificul nostru tine si nivelul de service din teritoriu caruia ii acordam o deosebita atentie, sau altfel vorbind, cu noi nu va veti simti nicodata abandonati.

CARE ESTE GRADUL DE RISC DE ELECTROCUTARE LA ACESTE CENTRALE?

Particularitatile constructive ale centralelor ELLA nu permit electrocutarea, atata timp cat nu se intervine neautorizat in interiorul ei in timp ce functioneaza. Centrala are doua nivele de securitate contra electrocutarii doua contra incendiului. Daca la centralele cu rezistente scaderea nivelului apei in cazanelul incalzitor duce la supraincalzire si autoaprindere, in caz ca se defecteaza sistemul de protectie, apoi la cele cu electrozi disparitia apei duce la intreruperea fireasca a procesului de incalzire, chiar daca sitemele de protectie se defecteaza. Astfel, centralele ELLA poseda cel mai inalt grad de protectie.

CARE ESTE PRESIUNEA MINIMA NECESARA PENTRU FUNCTIONAREA CENTRALELOR ELLA?

Centralele noastre functioneaza la max.3,5 bari, dar si la 0 bari, continuand sa functioneze chiar atunci, cand nivelul apei in calorifere scade. Nu necesita conectarea la reteaua de apa, deoarece functioneaza in circuit inchis propriu. La instalatii mai mari, peste 150 m.p. este recomandat ca undeva pe circuit sa fie conectat un vas de expansiune standard.

ALEGIND CENTRALA ELLA, CE NE FACEM ATUNCI, CAND ACCIDENTAL SE INTRERUPE CURENTUL ELECTRIC?

In mod normal, toate centralele termice, pe gaz, lemne, pacura, etc. functioneaza doar in prezenta si cu ajutorul curentului electric, deoarece acesta este necesar cel putin functionarii pompei de recirculare a apei. Daca in cazul centralelor electrice ele pur si simplu se opresc, atunci la cele cu foc, in special cele cu lemne, exista pericolul de explozie, (s-au inregistrat cazuri concrete), deoarece se mai intampla ca valvele de suprapresiune sa se blocheze.

LOCUIESC IN APROPIEREA UNUI IZVOR CU APA PLATA. O POT FOLOSI LA UMPLEREA CALORIFERELOR IN LOC DE CEA DISTILATA?

Nici intr-un caz! Orice apa plata contine diferite saruri, care ii scade rezistenta interioara ducand la scurtcircuit , sau in cel mai bun caz la o functionare instabila. Pentru a face economie, folositi cu incredere apa de ploae decantata si filtrata printr-o cirpa. Va sugeram sa o colectati intr-un bidon de plastic, pentru a o folosi la eventualele completari.

PENTRU ECONOMISIREA SUPLIMENTARA DE ENERGIE MA GANDESC SA PROCEDEZ LA OPRIREA CENTRALEI CAND PLEC DE ACASA. CE PARERE AVETI REFERITOR LA ACEATA IDEE?

La oprirea incalzirii casa se va raci (peretii, mobila, obiectele), iar la pornire centrala va trebui sa functioneze intens pentru a le incalzi din nou. Astfel nu veti castiga nimic, din conta, este mai probabil sa se inregistreze un consum sporit. Apropos, aceasta este valabil si pentru boilerele electrice. Cea mai buna solutie este folosirea unui cronotermostat de ambient, care poate fi programat pe ore si zile, dar fara a admite racirea accentuata a locuintei.

POT FOLOSI ACEASTA CENTRALA LA INCALZIREA IN PARDOSEALA?

Cu incredere. Ea este prevazuta si pentru aceasta varianta, avand posibilitatea de a genera apa de o temperatura controlata la 35-42°C , care de regula se foloseste la aceasta forma de incalzire.

SUNT PATRONUL UNEI PENSIUNI SI A-SI DORI SA FAC INCALZIREA CU ACEASTA CENTRALA, DAR SUPRAFATA DE INCALZIRE DEPASESTE MULT CAPACITATEA CELEI MAI PUTERNICE CENTRALE ALE DVS. CE MA SFATUITI?

Noi producem la comanda si centrale de orice putere dorita de client, care se folosesc pentru spatii mari, dar in aceste cazuri recomandam amplasarea catorva centrale pe etaje sau sectoare, care cuprind citeva camere. Astfel, va exista posibilitatea de a optimiza consumul si mai mult, fiecare centrala controland zona ei, deoarece din practica, se constata ca intre etaje si grupuri de camere exista diferente in ce priveste necesitatea de caldura.

ARE NEVOIE DE VAS DE EXPANSIUNE?

Spre deoasebire de alte centrale, ELLA merge si cu presiune zero. In aceste conditii este firesc ca sa existe un vas descis pe post de vas de expansiune, plasat mai sus de centrala, care sa asigure nivelul normal de apa în instalatie si centrală pentru efectuarea normala a circulatiei apei. În cazul incalzirii in pardoseală, la case fara etaj, unde plasarea unui vas de expansune deschis nu este posibil, se poate pune instalația si sub presiune, in acest caz vasul de expansiune presurizat fiind obligatoriu.

CE PUTEȚI SPUNE DESPRE CENTRALELE SI BOILERELE CU INDUCTIE?

E o intrebare la fel de sensibila, ca si orice alta, care afecteaza concurenta. Dar, din respect fata de oamenii, care pun aceste intrebari, noi nu ne putem permite sa o ignoram. Din acest motiv, nu vom face referinte la vre-o marca anume, ci ne vom rezuma doar la principiu fizic.

Astfel, ele incalzesc apa actionand asupra ei cu unde de frecventa inalta, avand drept piesa principala un transformator, care are un randament subunitar si prin consecinta inevitabil acesta se va reflecta in randamentul centralei.

  •          Pierderi în circuitul magnetic – nu tot fluxul magnetic trece prin miezul magnetic al transformatorului. În plus, circuitul magnetic nu           se comportă perfect liniar, ci are histerezis.
  •          Pierderi în înfășurări – prin efect Joule.
  •          Curenții turbionari – induși în miezul magnetic, care este un material conductor.
  •          Magnetostricție.

Sursa:  https://ro.wikipedia.org/wiki/Transformator

Dar cel mai importand lucru de retinut sunt radiatiile electromagnetice de frecventa inalta (HF) emanate. Despre actiunea lor asupra corpului uman, la fel gasiti suficienta informatie pe internet.
Încalzirea prin ionizare nu presupune folosirea transformatorului, sau a altor intermediari si deci, nu pierde din randament si nu emana unde de frecventa inalta.

 

TOP